Tlačová správa z 6. zasadnutia Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu v roku 2022

BRATISLAVA. Dňa 08. 09. 2022 sa konalo 6. zasadnutie Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu (ďalej len Komisia). Komisia ako orgán etickej samoregulácie v oblasti reklamy posúdila sťažnosti na 5 reklám s cieľom zistiť, či došlo k porušeniu Etického kódexu reklamnej praxe platného na území SR (ďalej len Kódex) a prijala nasledovné rozhodnutia:

Rada ako združenie etickej samoregulácie zaevidovala sťažnosť od fyzickej osoby voči rozhlasovému spotu, ktorý komunikuje Ošetrovateľské centrum a Slnečný dom v Humennom. Sťažovateľ poukazuje na to, že v spote odznie informácia, že zariadenie je jednotka v poskytovaní služieb a pýta sa , kto rozhodol o tomto prvenstve. Sťažovateľ uvádza, že cenu „Národná cena SR za kvalitu“ získalo zariadenie pred rokmi a vyjadruje názor, že odvtedy sa situácia zmenila (pozn. sťažovateľ priložil odkaz na dve recenzie).

Komisia po posúdení všetkých relevantných podkladov hlasovaním dospela k záveru, že sťažnosť nie je opodstatnená. Rozhlasový spot: „Ošetrovateľské centrum Slnečný dom“, zadávateľa: Ošetrovateľské centrum, s.r.o. nie je v rozpore s ustanoveniami Kódexu.

V predmetnom prípade sa Komisia s názorom sťažovateľa nestotožnila. Zadávateľ v rámci komunikácie využil výrazy ako napríklad „výnimočné výsledky“, „najlepšia skúsenosť“, či „jednotka v dôslednej ošetrovateľskej starostlivosti“. Komisia uvedené tvrdenia v prípade predmetnej reklamy nevníma ako superlatívne, napr. vo vzťahu ku konkurencii, ale je toho názoru, že tieto boli využité v kontexte dlhodobých skúseností, ktoré zadávateľ v danom obore pri poskytovaní ošetrovateľskej starostlivosti získal, a ktoré aj Komisii preukázal. V reklame zadávateľ netvrdí a zároveň to z reklamy ani nevyplýva, že je v poskytovaní služieb najlepší, a teda lepší ako prípadná konkurencia. Vyššie uvedené tvrdenia sú využité výhradne v kontexte vlastných skúseností s poskytovaním ošetrovateľskej starostlivosti, ktoré zadávateľ poskytuje od roku 2005 ako prvé ústavné zariadenie ošetrovateľskej starostlivosti v Humennom, ktoré založili a dodnes vedú sestry. Zároveň zadávateľ preukázal, že v poskytovaní ošetrovateľskej starostlivosti neustále napreduje a snaží v rámci svojich činností nasledovať najaktuálnejšie trendy. Komisia sa preto nedomnieva, že by reklama obsahovala tvrdenia alebo výrazy, ktoré by mohli byť klamlivé, či zavádzajúce, či už vo vzťahu k spotrebiteľom alebo konkurencii a reklamu vyhodnotila ako neporušujúcu Kódex.

Rada zaevidovala sťažnosť od fyzickej osoby Rada ako združenie etickej samoregulácie zaevidovala sťažnosť od fyzickej osoby, voči TV spotu, ktorý propaguje produkt – výživový doplnok Floraliv. V sťažnosti sa namieta, že reklama znevažuje a diskriminuje ženy a mužov a nekriticky posilňuje rodové stereotypy. Reklama je neetická a sexistická, keďže sa snaží publikum presvedčiť o tom, že muži a ženy sú zásadne odlišní a v podstate žijú v oddelených svetoch s jasne vymedzenými záujmami a spoločenskými úlohami, ktoré sa navzájom vylučujú, a preto je v rozpore s článkom 11 ods. 1 bod b) a c) Kódexu.

Komisia po posúdení všetkých relevantných podkladov hlasovaním dospela k záveru, že sťažnosť nie je opodstatnená. TV spot: „Floraliv“, zadávateľa: Berlin-Chemie / A. Menarini Distribution Slovakia s. r. o. nie je v rozpore s ustanoveniami Kódexu.

V predmetnom prípade sa Komisia s názorom sťažovateľky nestotožnila. Cieľom reklamy je komunikácia produktu – výživového doplnku, ktorý pomáha posilniť imunitu. Reklamný príbeh je postavený na sérii bežných udalostí, s ktorými sa v rámci rodiny možno pri výchove detí stretnúť, napríklad aj v podobe upozornení, či napomínaní, ktoré sú prezentované v rámci jej deja. Je pravdou, že reklama zobrazuje v tomto smere primárne pohľad ženy – matky, ktorá členov a členky domácnosti inštruuje, aby si udržali svoje zdravie. Vystupovanie ženy v tomto prípade však Komisia nepovažuje za porušujúce všeobecné normy mravnosti, či slušnosti a má za to, že reklama neobsahuje prvky, či zobrazenia, ktoré by vo vzťahu k ostatným účinkujúcim nekriticky posilňovali, či vyzdvihovali úlohu ženy vo všeobecnosti alebo na úkor mužov. Vystupovanie ženy, či muža v reklame Komisia nevníma vo vzťahu k ich pozíciám, či rolám ako nevyrovnané, či stereotypné a taktiež sa nedomnieva, že by napr. reklama mohla byť znevažujúca voči mužom. Muž v reklame nie je zobrazený ako niekto kto je nekompetentný, či neschopný starať sa o chod domácnosti – v rámci reklamy je o.i. zobrazená aj scéna, v ktorej má mužský účinkujúci na rukách jedno dieťa, druhé sa k nemu pritúli. Reklama využíva určitú mieru prípustného reklamného nadsadenia a prezentuje akoby uhoľ pohľadu ženy – matky na bežné rodinné situácie a svoj deň, nie však spôsobom, ktorý by bol neetický, či znevažujúci voči akejkoľvek skupine, či pohlaviu. Komisia preto reklamu nepovažuje za sexistickú, diskriminačnú a nie je ani toho názoru, že reklama nekriticky posilňuje rodové stereotypy.

Rada ako združenie etickej samoregulácie zaevidovala sťažnosť od fyzickej osoby, voči vizuálu billboardu, zadávateľa SlovakiaInvest Group s.r.o. Sťažovateľ namieta, že v rámci vizuálu je uvedený text „Sláva Ukrajine!“ v ukrajinskom jazyku bez prekladu a uvádza, že heslo je spájané s nelegálnym fašistickým režimom.

Komisia po posúdení všetkých relevantných podkladov hlasovaním dospela k záveru, že sťažnosť nie je opodstatnená. Vonkajšia reklama (billboard): „Sláva Ukrajine“, zadávateľa: SlovakiaInvest Group s.r.o. nie je v rozpore s ustanoveniami Kódexu.

V predmetnom prípade sa Komisia s názorom sťažovateľa nestotožnila. Aj napriek tomu, že súčasťou vizuálu reklamy je logo konkrétnej spoločnosti, reklama samotná v danom prípade nie je zameraná na komunikáciu konkrétneho produktu, či služby ktorá je predmetom podnikania tejto spoločnosti. Reklama neinformuje o žiadnych podmienkach ponuky, ani neprezentuje komerčnú aktivitu. Jej posolstvom je vyjadrenie určitého postoja, resp. prezentácia reakcie na aktuálne dianie v spoločnosti. Zároveň je nutné uviesť, že spoločnosť nezverejňuje túto reakciu na udalosť, ktorá by bola verejnosti neznáma, ale naopak reflektuje na skutočnosti, ktoré sú celospoločensky významné a verejnosti dobre známe, a to vpád ruských okupačných vojsk na územie Ukrajiny. Celkové, umelecké spracovanie reklamy a využitie inojazyčného – ukrajinského textu je teda adekvátne vzhľadom na tieto uvedené skutočnosti a Komisia sa nedomnieva, že by v danom prípade šlo o neprípustnú reklamu, ktorú vylučujú alebo priamo zakazujú všeobecne záväzné právne predpisy, najmä pokiaľ ide o formu prezentácie alebo propagácie (čl. 25 ods. 1 písm. b) Kódexu), vrátane skutočnosti, že reklama obsahuje len inojazyčný text. Vo vzťahu k obsahu textu, Komisia je toho názoru, že reklama neobsahuje nič, čo by nabádalo na nezákonné alebo trestné činy, alebo čo by ich podporovalo a ani neobsahuje nič, čo by budilo dojem, že s týmito činmi súhlasí (čl. 13 ods. 4 Kódexu). Konkrétne zvolanie „Sláva Ukrajine! Hrdinom sláva“, voči použitiu ktorého namieta sťažovateľ je možné aktuálne interpretovať v kontexte už vyššie uvedeného diania na Ukrajine, pričom heslo je vo všeobecnosti vnímané ako určitý prejav solidarity a vyjadrenie podpory Ukrajine, čo nemožno považovať za neetické.

Vonkajšia reklama (billboard), Internetová reklama (príspevok na Facebooku): „Upratovanie vchodov“/ zadávateľa: UMYJEME TOP, s. r. o.
Rada zaevidovala sťažnosti od viacerých fyzických osôb, voči vizuálu vonkajšej reklamy a príspevku na Facebooku, ktorý propaguje upratovacie služby. Sťažovatelia majú za to, že zobrazenie čiastočne odhalenej modelky nijako nesúvisí s predmetom propagácie a modelka je v rámci reklamy vyobrazená len za účelom pritiahnutia pozornosti. Reklama uráža ženy, ktoré sú následne vnímané ako telesné schránky a sexuálne objekty. Reklama vytvára dvojzmysel, zobrazuje ženu len ako sexuálnu atrakciu a vizuál je voči ženám dehonestujúci. Reklama pôsobí s ohľadom na svoje celkové stvárnenie sexisticky, urážlivo a ponižujúco.

Komisia po posúdení všetkých relevantných podkladov hlasovaním dospela k záveru, že sťažnosti sú opodstatnené. Vonkajšia reklama (billboard), Internetová reklama (príspevok na Facebooku): „Upratovanie vchodov“, zadávateľa: UMYJEME TOP, s. r. o. sú v rozpore s ustanoveniami čl. 11 ods. 1 písm. b) a e) Kódexu.

V predmetnom prípade sa Komisia s názorom sťažovateľov stotožnila a pri posudzovaní vychádzala zo skutočnosti, že predmetom propagácie sú upratovacie služby. Zadávateľ si ako dominantný výrazový prostriedok, použitý v rámci vizuálnej časti reklamy zvolil modelku, ktorá síce nemá priamo odhalené poprsie alebo intímne časti tela, avšak jej celkové zobrazenie, v rámci ktorého má tieto často prekryté ceduľkami s textom „prvý mesiac zadarmo“, pričom zvyšok postavy má odhalený nepovažuje Komisia za súladný s požiadavkami, ktoré v tomto smere Kódex na zobrazenie ľudského tela vo vzťahu k propagovanej službe a reklamnému posolstvu kladie. Zobrazenie modelky, spôsobom, ktorý si zvolil zadávateľ je neopodstatnené, účelové a sexistické, nemá žiaden súvis s predmetom činnosti subjektu, ktorý prostredníctvom reklamy propaguje svoje služby na trhu upratovacích služieb. Modelka je v reklame vyobrazená len za účelom pritiahnutia pozornosti ako sexuálna atrakcia, čo Komisia nepovažuje za prípustné. Navyše text, ktorý je uvedený na ceduľkách, ktorými si modelka prekrýva časti tela vytvára dvojzmysel a posúva interpretáciu reklamného posolstva do významovej roviny, ktorá je voči ženám urážlivá a degraduje ženu na úroveň ponúkanej služby, čo nemožno považovať za etické.

Rada ako združenie etickej samoregulácie zaevidovala sťažnosť od fyzickej osoby, voči tvrdeniam uvedeným v rámci sponzorovaného príspevku na Facebooku, ktorý propagoval cenovú ponuku produktov zadávateľa. Sťažovateľ poukazuje, že súčasťou vizuálu je text v znení: „Podnikatelia pozor! Máme najnižšie ceny!“ Uvedené tvrdenie považuje sťažovateľ za klamlivé a zavádzajúce. Sťažovateľ zároveň doložil viacero rovnakých produktov, ktoré konkurencia predáva za nižšie ceny ako zadávateľ.

Komisia po posúdení všetkých relevantných podkladov hlasovaním dospela k záveru, že sťažnosť je opodstatnená. Internetová reklama (sponzorovaný príspevok na Facebooku): „Najnižšie ceny“, zadávateľa: MARK bal, s.r.o. je v rozpore s ustanovením čl. 15 ods. 4 Kódexu.

V danom prípade sa Komisia stotožnila s názorom sťažovateľa. Zadávateľ v rámci reklamy explicitne uvádza, že vybrané produkty, resp. kategórie produktov ponúka za najnižšie ceny. Uvedené tvrdenie oprávnene vyvoláva dojem, že v rámci trhu nie je žiaden ďalší predajca, ktorý by ponúkal predmetné produkty za nižšie ceny, resp. že v rámci predaja tejto kategórie produktov je zadávateľ najlacnejší, čo však preukázané nebolo. Naopak aj zadávateľ pripustil, že po analýze cien konkurencie boli ceny jeho produktov v niektorých prípadoch vyššie ako ponuka konkurencie. S ohľadom na tieto skutočnosti má Komisia za to, že použitie predmetného superlatívneho tvrdenia „najnižšie ceny“, obdobne ako aj použitie superlatívu „najlepšie ceny“, nemožno v tomto prípade považovať za etické, nakoľko zadávateľ jednoznačne a hodnoverne nepreukázal ich pravdivosť a hodnovernosť a reklamu nemožno považovať za súladnú s Kódexom.